Samen werken aan duurzame warmte in de regio Oude Rijn

De energietransitie is volop in beweging in de regio. Als houder van de geothermie opsporingsvergunning 'Oude Rijn' werken wij samen met gemeenten en andere belanghebbenden om te kijken naar de inpassing van geothermie in deze transitie.

Leiden aardwarmte

Er is voldoende informatie over de ondergrond in het gebied om te weten dat warmte hier veilig en duurzaam gewonnen kan worden. We onderzoeken nu of we deze warmte haalbaar en betaalbaar kunnen leveren aan iedereen die het wil.

Project samenvatting

Doelen

Geothermiebron gekoppeld aan lokaal of regionaal warmtenet

Fase

Haalbaarheidsverkenning. We hebben van de minister een vergunning gekregen. We weten inmiddels zeker dat geothermiewinning hier kan. Daarom zijn we nu de economische haalbaarheid aan het onderzoeken, dus meld je vooral aan als je interesse hebt.

Verwachte oplevering

In 2025 verwachten we warmte te gaan leveren

Voor wie interessant?

Iedereen die duurzaam wil verwarmen

Officiële projectnaam

Oude Rijn

Officiële vergunning

Om welk gebied gaat het precies?

Het gaat om een gebied ongeveer 12 kilometer boven Den Haag. Hier ligt het vergunningsgebied wat de officiële naam 'Oude Rijn' draagt. Het bestrijkt onder andere de gemeenten Wassenaar, Voorschoten, Leiden, Leiderdorp en Zoeterwoude.

In dit gebied weten we al veel over de ondergrond. Hier is namelijk al decennia lang veel onderzoek naar de bodem verricht, omdat er vroeger aardgas en olie gewonnen is. Daardoor weten we dat er diep onder grond veel warm water aanwezig is. Dat is ideaal voor geothermie.

Naast het produceren van aardwarmte, onderzoeken we in deze regio ook de verspreiding van aardwarmte. Dat doen we samen met de gemeenten, de provincie, woningcorporaties en bedrijven.

oude rijn

Het opsporingsgebied 'Oude Rijn' (beide deelgebieden in blauw) ligt rond Leiden (provincie Zuid-Holland).

Zoeterwoude Westbroekpolder

Wat gaat het opleveren?

  • Duurzame, schone, hernieuwbare energie.
  • Lokale energie: geen afhankelijkheid van het buitenland.
  • Minimale voetafdruk: geothermie-installaties nemen weinig ruimte in.
  • Betaalbare energie: het zal sowieso niet meer dan gas kosten, en als het even kan zelfs minder.
  • Stabiele en voorspelbare energie: het maakt niet uit of het waait, of de zon schijnt. De levering en de kosten zijn stabiel en voorspelbaar.

Voor wie is het interessant?

Dit project is interessant voor iedereen die schone, duurzame en betaalbare warmte wenst. En iedereen die van het gas af wil en onderdeel wil zijn van de energietransitie.

Je kunt hierbij denken aan de gebouwde omgeving (van woningen, tot appartementencomplexen en kantoren), maar ook aan glastuinbouw en lichte industrie (bijvoorbeeld voeding of agro). We kunnen in de toekomst op allerlei verschillende temperatuurniveaus warmte leveren.


Op 18 augustus 2021 heeft de Minister een opsporingsvergunning aardwarmte verleend aan Yeager Energy voor twee deelgebieden uit onze aanvraag. Daar zijn we nu volop mee bezig, in samenwerking met de gemeente, provincie, bewoners, bedrijven en andere vergunninghouders in het gebied.

aardwarmte en warmtenetten in regio

Heb je een vraag over dit project?

Neem gerust contact met ons op. Ons team staat voor je klaar.

Interesse in dit project?

Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op om je meer informatie over dit project te geven.

Je bericht wordt beveiligd verstuurd.

Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren. Meer info.