Schone & betaalbare aardwarmte voor Purmerend en omgeving

Purmerend heeft een groot bestaand stadsverwarmingsnetwerk, op dit moment gevoed door biomassa en aardgas. Samen met SVP en de gemeente willen wij dit netwerk verder verduurzamen om voor Purmerend generaties lang schone, efficiënte, stabiele en betaalbare warmte te leveren.

groene wijk van boven

Sinds het verkrijgen van de opsporingsvergunning zijn wij gedetailleerde studies van de ondergrond aan het uitvoeren om te bevestigen dat deze duurzame warmte veilig gewonnen kan worden en betaalbaar kan worden aangeboden. Wij willen doorpakken om SVP te helpen met haar verdere verduurzaming.

Project samenvatting

Doelen

Geothermiebronnen op bestaand SVP warmtenet en mogelijk nieuwe netten

Fase

Haalbaarheidsfase. We hebben van de minister een vergunning gekregen. Technische studies van de ondergrond zijn in volle gang om de technische haalbaarheid verder te bevestigen. Daarnaast onderzoeken we nu gezamenlijk met partners de economische haalbaarheid.

Verwachte oplevering

In 2024/2025 verwachten we warmte te gaan leveren

Voor wie interessant?

Woningen, nieuwbouwwijken, kantoren en de lokale industrie

Officiële vergunning

Purmerend 3

Om welk gebied gaat het precies?

Het gaat om een gebied wat net boven de gemeente Purmerend ligt ten noorden van Amsterdam (provincie Noord-Holland). Hier ligt het vergunningsgebied wat de officiële naam 'Purmerend 3' draagt.

Dit gebied heeft ideale omstandigheden voor een schone geothermiebron die een warmtenetwerk kan voorzien van duurzame en betaalbare warmte. Er is geen andere plek in Nederland die zo'n hoge dichtheid heeft aan gebouwen die reeds zijn aangesloten op stadsverwarming.

Het huidige stadsverwarmingsnet bedient momenteel zo'n 27.000 aansluitingen en wordt nu voornamelijk gevoed door biomassa, met aardgasgestookte ketels voor piekvraag en operationele back-up. In het kader van plannen om het aantal aansluitingen verder uit te breiden, kijkt de eigenaar van het stadsverwarmingsnet naar extra bronnen van duurzame warmte. Yeager Energy wil de stad graag helpen aan schone, betaalbare en schaalbare warmte. Purmerend heeft in haar omgeving een duurzame en schone warmtebron die stad verder kan helpen verduurzamen.

Samengevat onderzoeken we in dit gebied naast het produceren van aardwarmte, ook de verspreiding van aardwarmte. Dat doen we samen met andere bedrijven, de gemeenten en de provincie.

purmerend projectlocatie

Het opsporingsgebied 'Purmerend 3' ligt boven gemeente Purmerend ten noorden van Amsterdam (provincie Noord-Holland).

Nederlandse stad

In welke fase is dit project?

De opsporingsvergunning is in het 4e kwartaal van 2021 toegekend aan Yeager Energy.

Technisch studiewerk is gaande om het potentieel van het gebied nog beter in kaart te brengen. Tegelijkertijd zijn wij met partners aan het kijken op welke manier deze duurzame warmte zou kunnen worden ingepast in het warmtenet, en onder welke voorwaarden.

Tegen het einde van 2022 hopen wij voldoende zekerheid te hebben dat er aan de diverse randvoorwaarden voor een verantwoorde ontwikkeling voldaan kan worden. Pas op dat moment kunnen wij beginnen met de operationele planning van een project, waaronder bijvoorbeeld het aanvragen van diverse vergunningen om een eerste testboring te mogen uitvoeren.

Wat gaat het opleveren?

  • Duurzame, schone, hernieuwbare energie.
  • Lokale energie: geen afhankelijkheid van het buitenland.
  • Minimale inbreuk leefomgeving: geothermie-installaties nemen weinig ruimte in en produceren nauwelijks geluid.
  • Betaalbare energie: het zal sowieso niet meer dan gas kosten, en als het even kan zelfs minder.
  • Stabiele en voorspelbare energie: het maakt niet uit of het waait, of de zon schijnt. De levering en de kosten zijn stabiel en voorspelbaar.
landschap met rivier van boven

Voor wie is het interessant?

Dit project is interessant voor iedereen die schone, duurzame en betaalbare warmte wenst. En iedereen die van het gas af wil en onderdeel wil zijn van de energietransitie.

Dit is met name interessant voor iedereen die een woning of pand heeft dat al aangesloten is het op het warmtenetwerk. Aanvullend is het ook interessant voor (nieuwbouw)wijken, overige woningen, appartementencomplexen, kantoren, zwembaden of ook lichte industrie (zoals voeding en agro). Dus, als je ook schone en betaalbare aardwarmte wilt, en je woning of pand staat in dit gebied: neem vooral contact met ons op.

Heb je een vraag over dit project?

Neem gerust contact met ons op. Ons team staat voor je klaar.

Interesse in dit project?

Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op om je meer informatie over dit project te geven.

Je bericht wordt beveiligd verstuurd.

Interesse in dit project?

Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op om je meer informatie over dit project te geven.

Je bericht wordt beveiligd verstuurd.

Deze site gebruikt functionele, analytische en tracking cookies en externe scripts om je beleving te verbeteren. Meer info.